Welke toedieningsmethoden zijn er

 

Welke zijn de actuele en meest gebruikte toedieningsmethoden van medicinale cannabis?

 

De toedieningsvormen voor medicinale cannabis zijn, via de Nederlandse apotheken, de volgende:

 

  • Inhalatie methode (verdampen van het plantenmateriaal met behulp van een verdamptoestel)
  • Cannabisolie (sublinguale en orale toediening)
  • Cannabiszalf

 

De patiënt kan met een wettig voorschrift in de Nederlandse apotheek zijn cannabis-plantenmateriaal of cannabisolie afhalen.

 

Om te inhaleren gebruikt men het onbewerkte cannabis-plantenmateriaal. De bloemtoppen of granulaat worden dan volgens de voorgeschreven dosering nauwkeurig afgewogen en in het verdamptoestel geplaatst. Inhalatie is een veilige en goede manier van toediening om een snel effect te verkrijgen. De werkzame stoffen komen via de longen onmiddellijk in de bloedbaan terecht. Na enkele minuten voelt men al de eerste werking. Het maximaal effect heeft men na ongeveer 5 à 10 minuten. Vanaf 2 tot 4 uur verdwijnt het effect geleidelijk.

Deze toedieningsvorm is vooral geschikt voor acute klachten zoals opstotende pijnen, spasmen, nausea en braken.

 

Bepaalde patiënten maken met het plantenmateriaal een vorm van cannabis thee. Dit is een afkooksel; men kookt een afgewogen hoeveelheid cannabis-plantenmateriaal in water. Deze toedieningsvorm is echter een minder geschikte vorm van toediening en wordt door de arts praktisch niet voorgeschreven omdat de medische dosering heel moeilijk te bepalen is.

 

De meest gebruikte toedieningsvorm is de cannabisolie. Deze wordt op voorschrift in de apotheek gemaakt. Medicinale cannabisolie is een gemakkelijke en doeltreffende toedieningsmethode. Het werkt minder vlug dan bij inhaleren, maar het werkt veel langer. Daarom is het een goede toedieningsvorm voor chronische klachten die lang aanhouden of bij slaapproblemen (kan meestal de hele nacht zijn werking aanhouden). De eerste effecten treden op na ongeveer 30 à 90 minuten. Het hoogtepunt bereikt men na 2 tot 3 uur. De totale werkingsduur is 4 tot 8 uur. De voorgeschreven dosering wordt in de vorm van druppels (flesje met druppelpipet) of in milliliter (flesje met doseerspuit) via de mond toegediend. Men houdt de olie een korte tijd (minuut) onder de tong en slikt ze dan door. Op die manier bekomt men een sublinguale (onder de tong) toediening en een orale (doorslikken) toediening. De sublinguale toediening zorgt voor een snellere opname in de bloedsomloop, dit via de kleine bloedvaten onder de tong.

 

Verder beschikken de Nederlandse apotheken ook over cannabiszalf. Dit is een lokale toedieningsvorm en wordt weinig voorgeschreven. Het wordt lokaal gebruikt bij bepaalde dermatologische aandoeningen (vb. bepaalde vormen van psoriasis of eczeem) of bij lokale pijnen door artritis.

Cannabisolie 

 

subliguaal

Cannabis granulaat of bloemtoppen

 

Verdampen (via inhalatie) 

Copyright Cannabis Patient Care © All Rights Reserved 2019